Okada’s

april 2024

In onze nieuwsbrief van december 2023 gaven wij aan dat er meerdere malen is gevraagd om financiële steun voor de aanschaf van motorbikes, zogenaamde “okada’s”.
Docenten van de school in Samuya moeten vaak vroeg opstaan en kilometers lopen om op tijd op school te zijn. Vooral in de regentijd is dat soms bijna ondoenlijk.
Een motorbike kost nieuw rond de 1200 dollar. Onderwijzend personeel verdient zo weinig dat dit broodnodige vervoersmiddel meestal buiten hun bereik ligt.

Dankzij giften hebben wij kunnen bijdragen aan de aanschaf van 2 goede tweedehands okada’s

Gelukkig is er ook positief nieuws

april 2024

De school in Samuya heeft inmiddels een groot onderhoudsbeurt gehad.

Ook hebben wij financiële steun verleend aan de Modia kliniek in Lungi. Het bleek dat inmiddels jaarlijks zo’n 10.000! mensen een beroep doen op de medische zorg die daar wordt geleverd. Dat verraste ons.

Ook is opnieuw een microkredietenproject gestart in Lungi, zodat vrouwen kansen krijgen om in hun levensonderhoud te voorzien.

Bestuur in Sierra Leone

maart 2024

De activiteiten op onze compound in Bah Drive hebben het afgelopen jaar zo goed als stilgelegen. Het zittende bestuur is door ons de wacht aangezegd, vanwege disfunctioneren, maar met name de voorzitter wil zich niet neerleggen bij ons besluit. Wij zijn bezig een oplossing te zoeken voor de problemen.

Het bouwen van de omheining hebben we voorlopig opgeschort.

Nieuwsbrief 2023

dec 2023

De nieuwsbrief van dit jaar is weer gemaakt en verstuurd naar vele donateurs en geinteresserden naar onze stichting.
Wij wensen iedereen gezegend kerstdagen en een voorspoedig maar gezond nieuwjaar.

Muur

maart 2022

Er is veel gebouwd rondom ons stuk grond en de grenzen zijn niet altijd duidelijk. Er staan palen om ons grondgebied af te bakenen, maar er moet een muur tussen worden gemaakt. Dit is ook nodig om onze spullen en gebouwen te beschermen. Daarnaast is de muur nodig voordat we iets met de natuurlijke bron die op onze grond ligt, kunnen gaan doen.

De bouw van de muur is begonnen. We worden goed op de hoogte gehouden met foto’s en filmpjes. Hierop zien we de vorderingen en ook uitleg van de plannen die er worden gemaakt.

Electra

januari 2022

De werkzaamheden om het huis af te bouwen, zijn weer hervat. De elektriciteit wordt aangelegd.

Kerst en machines

december 2021

Er was gevraagd om een bovenfrees en een boormachine, deze zijn nodig voor de fabricage van de deuren. Gelukkig konden ze als extra bagage (helaas wel met hoge kosten) met Simon mee per vliegtuig, zodat we snel aan deze vraag konden voldoen.

Vanwege de Corona pandemie krijgen de docenten op onze scholen hun salaris niet uitbetaald van de regering. We hebben daarom besloten rijst te geven als Kerstgeschenk.

Hout

november 2021

De Pick-up is in gebruik! Er kan nu weer hout gehaald worden, van dit hout willen ze deuren gaan maken, om die daarna te verkopen. Ook worden er regelmatig spullen voor het landbouwproject met de Pick-up vervoerd.

Pick-up

augustus 2021

De Pick-up is in Freetown aangekomen. Hier wordt hij eerst van stickers met “Foundation Help Sierra Leone” voorzien en daarna naar ons terrein in Bahdrive gereden.

Houtwerkplaats

juli 2021

Er worden voorbereidingen getroffen om De houtwerkplaats te heropenen, nadat hij moest sluiten vanwege voorzorgsmaatregelen voor Corona. In de houtwerkplaats krijgen mannen een opleiding tot houtbewerker, waarna ze zelfstandig hun inkomen kunnen verdienen. De machines worden nu nagekeken en gerepareerd.

Pick-up

juni 2021

Bij het werkbezoek in januari 2020 zagen we dat de Pick-up versleten was. Eindelijk mogen we nu weer weer wat verschepen naar Sierra Leone. Dit was het laatste anderhalve jaar vanwege de Corona crisis niet mogelijk. De reden dat we de auto niet in Sierra Leone kopen, is de kwaliteit. Deze is in Nederland veel beter, waardoor er langer mee gereden kan worden.

Mondkapjes

december 2020

Bestel bij ons een mondkapje en help een gezin in Sierra Leone!

We hebben voor slechts €3,50 (inclusief verzendkosten) mondkapjes uit Afrika te koop.
Ze zijn gemaakt via ons vrouwenprojekt in Siërra Leone en de opbrengst komt volledig ten goede aan de naaisters.
Het elastiek is een beetje stug, en de stiksels zijn niet altijd even recht. Maar we hopen dat u met de aanschaf van een mondkapje hen wilt helpen om te voorzien in het onderhoud van hun gezin. Bestel hier.

100 Tafels en Stoelen!

oktober 2020

Zes jaar geleden hebben we via onze Stichting, Stichting Help Sierra Leone ebolawezen geadopteerd in het dorp Lumpa, Waterloo East End van Freetown. We hebben voor hen een aantal eenvoudige slaapzalen gebouwd met blokken, een toilet en een waterput.

Vandaag ben ik God erg dankbaar dat hij ons opnieuw de kans heeft gegeven om honderd tafels en stoelen te doneren.

God zij de glorie, het is voor uw grote opdracht, Heer. Simon Seisy

Bezoek aan Sierra Leone 2020

Afgelopen januari (2020) zijn Marja, Bert, Els en Pieter naar Sierra Leone geweest. Na een voorspoedig vlucht kwamen zij aan op de luchthaven en stapten zij over op een snelle boot die hen naar de hoofdstad Freetown bracht. Daar werden we opgevangen door Simon, de voorzitter van de Afrikaanse tak van de Stichting. Zij maakten diverse tochten naar de verschillende projecten van de Stichting. Lees hier het hele verslag

Doe mee met de Actie Tafel en Stoel

februari 2020

Onlangs zijn we teruggekeerd van een reis naar Sierra Leone. Wij hebben daar de lopende projecten van St. Help Sierra Leone bezocht. Opnieuw trof ons de hartverscheurende armoede. Economisch gezien gaat het nu slechter met het land dan een paar jaar geleden. (1 euro was drie jaar geleden 5300 leones, nu 10.000 leones waard) Wel zijn we positief gestemd over de lopende projecten.
Wij hebben een schooltje bezocht dat is opgezet dankzij de enorme inzet van een groepje vrouwen, die hiervoor een deel van de opbrengst van hun microkredieten hebben ingezet. Zij dragen zorg voor een grote groep kinderen die door ebola hun familie hebben verloren.
Er is ons om schoolmeubilair gevraagd.
In de houtwerkplaats, een ander project van de stichting, worden nu tafeltjes en stoeltjes gemaakt.

Lees hier verder voor deze actie

Bezoek Sierra Leone

februari 2020

Begin januari 2020 hebben de bestuursleden Marja en Els met hun echtgenoten een werkbezoek aan Sierra Leone gebracht. Een verslag van het bezoek volgt later.

Reizen Weas

reizen waes | video | 46 minuten | 15 dec 2019

TOM WAES REIST NAAR BESTEMMINGEN DIE DE GEMIDDELDE TOERIST LINKS LAAT LIGGEN.

Twee jaar lang werd Sierra Leone geteisterd door het ebolavirus. Toeristen mochten het land niet in. Wanneer de ebolacrisis officieel voorbij is, stapt Tom Waes op het eerste vliegtuig die kant op.

DEZE AFLEVERING IS BESCHIKBAAR TOT 25 DECEMBER 2019 23:15

Omgekeerde Sinterklaas

15 november 2019

Lees hier meer over deze aktie

Hier een verslag van 24 november uit trefpunthouten.nl

Regentijd

De regentijd was weer een heftige dit jaar. Wij begrepen eerst niet waarom technische werkplaats stil lag, maar na het zien van deze filmpjes begrijpen wij het wel.
Deze opnames dateren van 2 augustus, de Vocational Centra opent weer op 16 september.

Landbouwproject

28-8-2019

Vijf vrouwen werken op kleine schaal op het landbouwproject. 60% van de opbrengst is voor de vrouwen, 40% voor de foundation. Hiermee worden mest en zaaigoed gekocht en andere kosten betaald.
In oktober hopen we dat de pinda’s geoogst kunnen worden.
Helaas is de rijst door de overstroming verloren gegaan.

Muur

15 mei 2019

Tussen de buurman en het terrein met het Educational Centre en de technische werkplaats  is een begin gemaakt met de
bouw van een hoge muur om toekomstige problemen te voorkomen. We merkten dat steeds meer mensen zich stukjes land gingen
toe eigenen. We zijn heel blij dat BAM, ook werkzaam in Sierra Leone, belangeloos zes arbeidskrachten heeft uitgeleend om te
helpen bij het zware werk.

Sportdag

8 april 2019

Ook in Sierra Leone organiseren ze een schoolsport dag!

 


Generator

1 april 2019

De bouw van de schuur waar de generator in moet komen is bijna klaar.

Houtbewerking

17 februari 2019

De generator is nu in het Vocational Center (Beroepsopleiding School) aangekomen.
Hier is Mr. Kasim begonnen met het les geven in houtbewerking aan de eerste vijf leerlingen.
Ook is men begonnen met de bouw van een aparte ruimte voor de generator direct naast het opleidingscenter.

Generator gereviseerd

13 feruari 2019

De generator is gereviseerd

 

 

 

 

Generator

21 november 2018

Zoals we in de nieuwsbrief van mei vorig jaar schreven is de in Nederland gekochte generator nu in Freetown aangekomen. Deze generator hebben we aangeschaft voor de krachtstroom die de houtbewerking machines nodig hebben.

De motor en de brandstoftank zijn voor vertrek in Nederland gereinigd en nu zal de generator door een medewerker van Holland Shipyards in Freetown onder handen worden genomen. De machine moet worden ontroest, gestript en daarna weer geverfd.
Daarna wordt hij technisch nagekeken zodat hij weer aan de praat komt, kortom nog veel werk te doen.

Als dat gedaan is, zal de generator naar de Vocational school in Waterloo vervoerd gaan worden.

We houden u op de hoogte…

Nieuw in het bestuur

1 november 2018

Mijn naam is Els van den Tillaard en sinds kort zit ik in het bestuur van Stichting Help Sierra Leone. Ik zal kort iets vertellen over mezelf en waarom ik me graag wil inzetten voor deze stichting.

Mijn man en ik hebben geen biologische kinderen, maar wij hebben wel altijd veel kinderen om ons heen (gehad). Een van die kinderen was Alfred.

Alfred ontvluchtte 25 jaar geleden de oorlog in Sierra Leone. Als verstekeling op een Nederlands schip, kwam hij ons land binnen. Wij hielpen hem zoveel mogelijk en hij ging horen tot de Afrikaanse tak van onze familie.

Zo’n zes jaar geleden ging Alfred voor het eerst weer terug naar Sierra Leone. Hij zag in zijn geboorteland veel mogelijkheden en wilde daar een toekomst opbouwen. Na enige oriëntatie besloot hij een transportbedrijf op te zetten.

Daarna vroeg hij regelmatig aan ons om eens langs te komen: hij wilde ons zijn land en bedrijf laten zien. Aangezien ik niet zo’n avonturier ben, hield ik de boot een beetje af.

Totdat wij eind vorig jaar hoorden, dat hij een dochtertje gekregen had en haar Els genoemd had…

Begin dit jaar zijn we naar Sierra Leone gegaan.

Wij kenden de Stichting Help Sierra Leone vaag en we hebben aan de stichting hulp/advies gevraagd voor onze reis. Wij dachten, als we toch in Sierra Leone zijn, kunnen we naast Elsje, misschien ook wel een paar projecten bezoeken.

Dat hebben we gedaan en we waren erg onder de indruk van wat er allemaal gedaan werd met behulp van de stichting. Daarnaast vonden we Sierra Leone ook een mooi land, met vriendelijke mensen.

Terug in Nederland besloot ik, om me actief te willen inzetten voor Sierra Leone. En dat hoop ik onder andere te doen door me te verbinden aan de Stichting Help Sierra Leone.

In Memoriam Vincent Sesay

28 september 2018

Op vrijdag 28 september ontvingen wij bericht vanuit Sierra Leone dat Vincent Sesay, pastor van een baptistengemeente en secretaris van onze partner Foundation Help Sierra Leone, met een ernstig herseninfarct naar het Connaught Hospital in Freetown was gebracht. Vrij kort daarvoor was hij betrokken geweest bij een ongeval waarbij hij een schouderblad had gebroken, dus wij vermoedden een verband. Alle aanwezige zorg werd ingezet, maar de situatie was zeer ernstig. Na een periode van angst en vrees is Vincent op 6 oktober overleden. Omdat de kerk hem als pastor op passende wijze, met veel sprekers en gasten, de laatste eer wilde bewijzen, heeft de begrafenis pas op 21 oktober plaatsgevonden.

Wij leven mee met zijn vrouw en vijf kinderen die hun man en vader moeten missen en enorm verdrietig zijn. Naast verdriet, hebben zij ook te maken met directe financiële gevolgen, want Vincent was kostwinner en er zijn amper sociale voorzieningen in Sierra Leone.

Ook wij zullen Vincent enorm missen. Hij voorzag ons als stichting van allerlei informatie en stelde nauwgezet verslagen en rapportages op. We hadden dus regelmatig contact. Daarnaast was hij als mens een trouw, vriendelijk en bescheiden persoon.Tijdens bezoeken aan Sierra Leone regelde hij op de achtergrond alles wat nodig was. Hij heeft ons laten zien hoe het dagelijkse leven in een straatarm land er echt uitziet. Maar hij heeft ons ook de schoonheid van het land laten ervaren.

Wij denken met ontroering en dankbaarheid aan hem terug!

 

 

Nieuwsbrief en Jaarverslag 2017

mei 2018

De nieuwste nieuwsbrief van 2018 is verstuurd en kunt u hier op de site ook vinden.

Ook is het jaarverslag van vorig jaar weer online gezet.

Foto update

december 2017

Het huis met het blauwe dak is het Christian Educational Centre. Aan de buitenkant ziet het huis er al heel goed uit. Binnen moet er nog geverfd worden en waterleidingen moeten nog worden aangelegd. Het huis wordt al gebruikt voor vergaderingen en een bijbelstudiegroep komt er elke woensdag samen.

Vrijwilliger Alimamy heeft een moestuin aangelegd op het braakliggende land en verbouwt er nu groenten voor eigen gebruik. Zo kan hij in zijn levensonderhoud  voorzien. Hij maakt handig gebruik van een bron die op het terrein ontspringt.

De Vocational school (vakschool) is klaar. Leerlingen werken er nu met handgereedschap. Er staan al machines, maar daar is krachtstroom voor nodig. De generator hiervoor moet nog komen…

Hulp aan de slachtoffers modderstroom

26 september 2017

Uw giften voor hulp aan de slachtoffers van de modderstroom zijn direct aan slachtoffers uitgedeeld!

Onze zuster organisatie, Foundation Help Sierra Leone (FHSL), in Sierra Leone heeft deze hulp uitgedeeld. Er is aan directe hulp 10 euro aan 120 slachtoffers gegeven; 60 kinderen en 60 volwassenen.
Verder zijn er aan diverse mensen blauwe zakken uitgedeeld met daarin zeep, boeken, pennen, potloden, handdoeken, tandpasta en borstel, paracetamol, pakken rijst, borden, lepels en twee Sardines.

 

Modderstroom in Freetown

15 augustus 2017

Vandaag om 11.00 uur kregen wij bericht en foto’s van Simon Seisay, ons bestuurslid in Sierra Leone.

Gisteren zag Simon hoe de modderstroom zijn stad verwoestte. Steeds meer komt het besef binnen van de omvang van de ramp. “Het is hier verschrikkelijk, er zijn zo veel mensen die ik niet kan helpen.”

(Simon plaatste dit artikel op RTLnieuws)

U kan helpen door een gift, deze wordt direct aangewend om rechtstreeks hulp te bieden!

Lees hier verder.

ING rekeningnummer NL67INGB0008535687
ten name van de
Stichting Help Sierra Leone, Houten.
ovv mudstreams Freetown

Update uit Sierra Leone

oktober 2016

Dear Stichting members

I am very sorry for the lack of communication from me for quite a while, Marja did mentioned some labs during her visit to my new born baby, this was due to my job and some personal commitments, which I promised I need to do more to keep you up to-date on developments in the Foundation in Sierra Leone.

Meanwhile, the responsibility was tasked by the board in Sierra Leone to Vincent to send reports to everyone every three months on how things are unfolding, he sent us a report three weeks ago, which he stated the situation and status of various projects.

Like I mentioned above, I will sit with board in Sierra Leone and discuss about monitory and reporting about the Foundation projects, which in my opinion were very necessary for the health of the Foundation.
I must say, there are lots of challenges and we need to communicate them well, after the Ebola crisis in Sierra Leone, life for the ordinary people became more difficult, inflation is 30%, most of the NGO’s are facing lots of social problems which tend to double financial cost, and the Foundation Help Sierra Leone is one of the Foundation that is experiencing such cost and expectation, for example, all our volunteers are not receiving salary or income for work being done, in actual fact they have family that depends on them, flooding is affecting most of our volunteers, in that respect it’s difficult for them to be 100% in service for the Foundation, I have been helping some of them these past year, but it’s also a burden on me.guest-house_1

As a Foundation we need to do more to realize our efforts and promised, of course we need to keep you informed,
but also we need to trust the people in Sierra
Leone that they are willing to go on with Foundation that is in view to help poor people.

Thank you for all what you are doing in behalf of Foundation Help Sierra Leone!

The coming months, I will believe will give new opportunities and challenges. We are sure that with Gods help we will make effort, although it is not always easy!

Met vriendelijke groet

Simon

Marja onderscheiden!

Marja van Helden is op dinsdag 26 aMarja onderscheidenpril door de burgemeester van Houten koninklijk onderscheiden voor haar werk op het terrein van ontwikkelingssamenwerking. Zij mag zich nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

 

Lintjesregen 2016 mee met BenW gemeente Houten,

Zie vanaf minuut 10.10 de onderscheiding van Marja.

Voetbalschoenen

Uitdelen spelersUitdelen Voetbal Uitdelen pasenUitdelen team

 

 

 

 


Tijdens onze reis
hebben we jongeren in diverse dorpen heel blij kunnen maken met voetbalkleding die we via vrienden hadden gekregen van SC Erica. Een mooie bal maakte de uitrusting compleet! Hoe warm ook, het hele tenue moest aan, inclusief kousen!

Uitdelen sokken

 

Op slippers kun je ook best voetballen….., maar :

Wie helpt ons aan een partij Voetbalschoenen ?

Radio uitzending SOKW

Marja van Helden en Nine Kastelein gaan samen binnenkort naar Sierra Leone om te gaan zien hoe het met de projecten gaat, bijvoorbeeld met het landbouwproject waarbij veel gezinnen zijn betrokken.

UitzendingMarja is – met haar dochter Lisa – te gast bij Elly van Iersel van SOKW en zal meer vertellen wat er al aan hulp is geboden en welke plannen er nog op stapel staan.

De Stichting SOKW, Stichting Omroep Kerken Woerden, produceert radioprogramma’s die via de Stichting Lokale Omroep te Woerden uitgezonden worden. De programma’s geven de kerken van Woerden de mogelijkheid informatie te verstrekken aan geinteresseerden en besteden aandacht aan kerkelijke en maatschappelijke  thema’s die voor de inwoners van Woerden van belang zijn.

 

Ramp treft Freetown

16 september 2015

Door een zes uur durende stortbui zijn vele huizen in de sloppenwijk van Freetown ondergelopen of verwoest.
Er zijn veel drenkelingen en door het instorten van de huizen zijn er vele gewonden. Er zijn minstens vier doden gevallen.
Op www.sierraexpressmedia.com kunt nog meer lezen over deze ramp die dit arme land nu ook nog treft.

 Deze foto’s kregen wij opgestuurd van Simon, onze vrijwilliger, vanuit Sierra Leone!

IMG-20150918-05IMG-20150918-06IMG-20150918-03

IMG-20150918-04 IMG-20150918-01
 

Help, nood, honger, hulp

september 201520150915 Simon and Vincent

Via onze vrijwilliger in Freetown, Vincent en Simon Seisay, weten we dat de situatie in Sierra Leone momenteel heel slecht is. Door de ebola-crisis is het economische leven het afgelopen jaar lamgelegd. Veel mensen hebben te maken gehad met ziekte en het overlijden van familieleden. Er is nu grote armoede en onvoldoende voedsel voorhanden.
Als stichting hebben wij contact gekregen met rond de 80 weeskinderen die hulp nodig hebben. Wij weten nog niet hoe we hiermee om moeten gaan. Maaltijden verstrekken biedt geen langdurige oplossing….

Van 17 november tot 3 december 2015 hopen twee bestuursleden een werkbezoek te brengen aan Sierra Leone. We gaan de projecten die voltooid zijn; school, ziekenhuisje, waterputten, en die nog lopen; landbouwproject, bouw technische werkplaats bezoeken.
Wij
 willen dan zoveel mogelijk geld meenemen om mogelijk een aanzet te geven voor de bouw van onderdak en om ‘pleeg’ families te ondersteunen.
Concreet: Wij zoeken op korte termijn mensen die ons financieel willen helpen. Uw bijdrage, hoe klein ook, is van harte welkom en zal zeker goed besteed worden! NL67INGB0008535687 t.n.v. Stichting Help Sierra Leone, Houten

Bruidsjurken

september 201520150913 Kinderen

De inzamelingsactie van trouwjurken is tijdelijk stopgezet.

De mensen in Sierra Leone gebruiken de winkelcontainer momenteel als opslag ruimte.
Ze hebben deze ruimte nodig materialen op te slaan die nodig zijn om een grote groep weeskinderen op te vangen.
Door de gevolge van ebola hebben zij hun familie verloren en onze stichting is gevraagd hulp te bieden. Helaas kunnen we momenteel dus geen bruidsjurken meer innemen.
Gooi uw jurk niet weg want deze actie gaat als het enig zins kan weer door!

Sierra Leone

seMaisprojectptember 2015

De situatie in Sierra Leone is momenteel heel slecht.
Buitenlandse hulp is dringend nodig. Sierra Leone is zo goed als ebola-vrij verklaard. Maar de nasleep van de ebolacrisis beinvloedt het hele dagelijkse leven en de econiomie draait slecht. Zoals altijd hebben de armsten het meeste te lijden.Corruptie steekt weer de kop op en na een periode van vooruitgang, is het land in feite weer terug bij af.
Ook wij als stichting hebben te maken met teleurstellende oogstresultaten van het landbouwproject en problemen bij het vervangen van betrouwbare vrijwilligers die zijn overleden.

Landbouw project Mabron


20141215 CascaveplantenDecember 2014
Met het geld dat tijdens de Vastenaktie 2014 is opgehaald, is een landbouwproject gestart Mabrouwn village. Met het project zijn 150 vrouwen betrokken. De bedoeling is dat zij in d20150109 Mabbrouw village Madonkeh farme nabije toekomst in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Er is al mais gezaaid en cassave geplant!
Met de opbrengst van de Vastenaktie zijn diverse landbouwmachines gekocht onder andere een tractor, eg, ploeg en zaaimachine. Dit met nog meer hulpgoederen zijn per container verscheept.

Website

December 2014
Dit is de nieuwe website van de Stichting Help Sierra Leone. We zijn nu bezig om alle onderwerpen weer in en aan te vullen. Kom snel weer een keer terug en zie wat er is toegevoegd!

Vastenaktie 2014

Vastenaktie Voorlichting scholenVastenaktie 2014
De acht geloofsgemeenschappen van de parochie Paus Johannes XXIII van de Krommerijnstreek en elf basisscholen ondersteunen dit jaar een landbouwproject in Sierra Leone van de ‘Stichting Help Sierra Leone’; een eigen project, dat goedgekeurd is door de Landelijke Vastenaktie uit Den Haag. Dit maisproject vindt plaats in het dorp Mabron in de omgeving van het stadje Waterloo. Waterloo ligt op ongeveer 20 mijl van Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone.
De kinderen op de scholen worden door de bestuursleden van de Stichting Help Sierra Leone over Sierra Leone voorgelicht.
www.vastenaktie.nl